2017. január 12., csütörtök

Az elit alakulat (minisorozat)

                     Az elit alakulat (minisorozat)
                        Band of Brothers [2001]
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol filmsorozat, 2001 (16)
Dolby Digital

rendező: Phil Alden Robinson, Richard Loncraine, Tom Hanks, David Frankel
író: Stephen E. Ambrose
forgatókönyvíró: Erik Jendresen, Tom Hanks, John Orloff, E. Max Frye, Bruce C. McKenna
zeneszerző: Michael Kamen, Robert Elhai
operatőr: Remi Adefarasin, Joel Ransom
producer: Ken Halsband, Mary Richards
executive producer: Tom Hanks, Steven Spielberg
vágó: Billy Fox, Frances Parker, Oral Norrie Ottey, John Richards

szereplő(k): 
Damian Lewis (Richard D. Winters)
Neal McDonough (Lynn 'Buck' Compton hadnagy)
Donnie Wahlberg (Carwood Lipton)
Ron Livingston (Lewis Nixon kapitány)
David Schwimmer (Herbert Sobel kapitány)
Dexter Fletcher (John Martin)
Matthew Settle (Ronald Speirs kapitány)
Dale Dye (Robert Sink ezredes)
Frank John Hughes (Bill Guarnere őrmester)
James Madio (Frank Perconte őrmester)
Rick Gomez (George Luz őrmester)
Michael Cudlitz (Denver 'Bull' Randleman őrmester)

Kirk Acevedo (Joseph Toye)

Az elit alakulat az amerikai hadsereg egy második világháborús különítményének, a 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét meséli el. Az elit alakulat a televíziózás történetének eddigi legköltségesebb alkotása: 120 millió dollárba került a 10 epizód forgatása. Stephen E. Ambrose történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat. A katonák magánlevelezéseiket is a rendelkezésére bocsátották. Ezekből az apró töredékekből rajzolódott ki az író számára a soha nem tapasztalt perspektíva a történelem legvéresebb háborújáról. Fény derül a csapaton belüli viszonyok láncolatára és arra, hogy ezek a katonák szinte kivétel nélkül megbíztak egymásban és feláldozták volna az életüket egymásért. Az alkotók a lehető leghűségesebben akarták tetteiket és szenvedéseiket ábrázolni. Több mint ezer állandó katonaviselt, kalandvágyó és megszállott statisztával dolgoztak a filmesek. 

port.hu 9.8/10 (387 szavazat) 10/10
HBO - 2014. március 4. kedd, 22:00
- HBO2 - 2014. március 5. szerda, 23:40
            208 hozzászólás
9.8/10 (425 szavazat) 2017.01.14.  220 hozzászólás

IMDb 9.6/10 (144.887 felhasználó szerint)
  9.5/10 (246.054 felhasználó szerint) 2017.01.14.

Kritikus tömeg 4.49/5 (403 szavazat)
                          16 vélemény
 4.5/5 (466 szavazat) 2017.01.14. 16 vélemény 

Filmkatalógus 4.57/5 (2405 osztályzat alapján)
                             418 hsz
 4.58/5 (2513 osztályzat alapján) 2017.01.14.  429 hsz

SNITT 96%  70 csillagozás 12 értékelés 2017.01.14.

Mafab 47 rajongó  93  169 szavazat 41 hozzászólás 2017.01.14.

ifdb 9.3/5 (3 szavazat) 2017.01.14.

1.évad 1.rész 8.7/10 (3.522 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14.
  ifdb 
1945 júliusában a fáradt Richard Winters őrnagy teste alámerül az Alpok gyönyörű hegyei között fekvő kristálytiszta Zeller See vízébe, behunyja szemét és emlékezik... Hihetetlen úton jutott idáig, a béke idilli szigetéig bajtársaival. Ütötten-kopottan érkeztek, mindenkin mély sebeket ejtett a hosszúra nyúlt háború. Néhány rövid képsor erejéig 55 évvel később, a 2000. évben láthatjuk a veterán amerikai katonákat, akikről ez a monumentális tévésorozat szólni fog. Ezek a férfiak az Egyesült Államok hadtörténetének legendás alakjai, az elit alakulat tagjai. Az Easy Company, ahogy becézték maguk között. Hivatalos és teljes nevén a 101-es Légi Deszant Divízió 506-os Ejtőernyős Gyalogsági Ezrede. A sorozat eredeti címe szerint a Fívérek Csapata. 1942 júliusa, Toccoa kiképzőtábor, Georgia állam: Amerika minden szegletéből önkéntesek özönlenek a toborzó felhívások hatására. Az új, kísérleti elit alakulat első katonái szeretnének lenni. Különlegesen intenzív kiképzés vár rájuk. A kiképzőparancsnok kegyetlenül bánik velük: Herbert Sobel neve félelmetes fogalom. Az újoncokat hamar összekovácsolja parancsnokuk iránti gyűlöletük és a hazaszeretet. Nem mellékesen a külsőségek is: a dicső ejtőernyős overall a csapatjelvényekkel és a híresen kényelmes Corcoran ugróbakancs. Néhányan elbízzák magukat és késve érnek vissza a karácsonyi eltávozásról. Nincs kegyelem, feletteseik példát statuálnak általuk és kirúgják őket az elit alakulatból. Winters felfelé kúszik a ranglétrán és mindenki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy Sobel nem a megfelelő ember a vezetésükre. A feszültség egyre növekszik, főleg az alakulat Angliába vezénylésével. Érzik, hogy közelednek a frontvonalhoz, megcsapja őket a valódi háború szele: bármikor bevethetik őket. Az alakulat elszenvedi első veszteségét, egy ember meghal kiképzés közben. Sobel Wintersre akarja kenni a dolgot, hadbírósággal fenyegetőzik. A katonák fenyegetőleg lépnek fel Winters védelmében, ami felér szinte egy zendüléssel.

1.évad 2.rész 9.2/10 (3.191 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14. 
  ifdb 
1944 június 6-án hajnaltájt a normandiai partvidék időjárása labilis, pár órára kedvez talán a nagyszabású, többször elhalasztott partraszállási akciónak, az Overlord-hadműveletnek. Eisenhower tábornok vezetésével óriási hadigépezet indul meg a németek ellen. Az újoncok számára eljött a tűzkeresztség ideje, az ugrás az ismeretlenbe. Az óceán partján bebunkerezett német légvédelem megzavarja a tapasztalatlan amerikai pilóták egy részét, akik elvétik a kijelölt pontokat és terhüket túl alacsonyan, vagy túl magasan oldják ki. A nehéznek ígérkező ugrás így még nehezebb. A szeszélyes szelek messze sodorják a deszantosok felszereléseit, ezért Winters hadnagy földet ér, de csupán egy késsel a kezében. Hall közlegény mellett landol és ketten keresik egységeiket az ellenséges tűzzápor közepette. Néhány órával később néhány más alakulatbéli emberre bukkannak és kiderül számukra, hogy milyen szétszórt lett az akció kivitelezése. St. Mere Eglise-ben vannak, hét kilométerre az elit alakulat kijelölt célpontjától. Amint közelednek, egyre többen csatlakoznak hozzájuk. A fiatal Guarnere az első németekre felszólítás és tűzparancs nélkül tüzel, ezzel mindannyiuk életét kockáztatva. Halott bajtársaik fegyvereit begyűjtik útközben.

1.évad 3.rész 9/10 (2.862 felhasználó szerint) 10/10 2017.01.14. 
   ifdb  

Két nappal a D-nap után néhányan még mindig hiányoznak az Easy századból. Blithe közlegény a Carentan elleni támadás előtt kerül elő. A város bevétele során a század több tagja is megsebesül, köztük Winters hadnagy. Blithe közlegénynél az orvos "hisztérikus vakságot" állapít meg. Az újabb előrenyomulása során német ellentámadásba ütköznek. Az összecsapásban Blithe magára talál, másnap viszont őrjáratozás közben lelövi egy mesterlövész. Blithe sohasem épül fel sebesülésébol. A század több mint egy hónap után visszatér Angliába. A hírek szerint hamarosan ismét bevetik őket.

1.évad 4.rész 8.9/10 (2.667 felhasználó szerint) 8/10 2017.01.14. 
 ifdb 
1944 szeptember 17-én az elit alakulatot 30 kilométerre a német vonalak mögé dobják. Az akció fedőneve: Market-Garden. Az Arnhem felé vezető utat kell blokkolniuk. A szövetségesek ekkor Aachen és Trier között érik el a német határt és Hollandia déli határát. A reménytelenség ellenére sikerül felszabadítaniuk Eindhoven és Son városát. Úgy tűnik, szabad az út. Később a történelemkönyvekbe "Pokoli út"-ként került be az országút és a véres Arnhem-i összecsapás. A harcok közepette valakinek csak a fekete-adminisztráció a dolga. A halott katonák kilétének megállapítását a 605-ik ezred katonái végzik. A Nuenen-i csata után Charlie Owen hadnagynak egy dögcédula nélküli katona személyazonosságát kell kiderítenie. Munkája során sokszor alig marad értékelhető nyom az áldozatból, ilyenkor Owen kételkedik bármilyen isteni terv létezésében. Az elit alakulatot kettévágták a németek, Veghel és Uden között. Malarkey beszámol a csata hevességéről, amelyben Compton megsebesült és Randlemanon áthajtott egy tank. Peacock hadnagy szerint nem Randleman az elhunyt katona, hanem talán Van Klinken. Owen figyelmezteti társát saját munkája kényességére és fontosságára, hiszen nem mindegy, melyik aggódó család kapja a szomorú táviratot. Felmutatja az egyetlen nyomot, egy keresztet, amely Peacock szerint tényleg Van Klinkené. Mások szerint a katona odaadta keresztjét Millernek. Igen, de melyiknek: James vagy William Millernek?! Randleman megkerül és elmeséli hihetetlen tankos történetét. A németek tűz alá veszik Udent, a rádióösszeköttetés és a nyomozás megszakad. Jól kezdődött a holland akció, de Nuenennél minden elromlott, óriásiak a veszteségek. Az amerikaiak bombázzák a német vonalat és lélegzethez juttatják alakulataikat. Owen végkövetkeztetése szerint az azonosítatlan test bizonyosan James Miller. Viszont Van Klinken is meghalt Nuenennél. Végső tiszteletadásként Van Klinkent saját keresztjével temethetik el.

1.évad 5.rész 8.9/10 (2.644 felhasználó szerint) 8/10 2017.01.14. 
   ifdb 
1944 október 22: Az elit alakulat már egy hónapja Hollandiában harcol. Nixon nyomást gyakorol Wintersre, hogy fejezze be aktuális jelentését. Winters vonakodik, mert nem akarja előléptetési óhajként megfogalmazni sikereiket. A holland ellenállók egy brit deszantegységet rejtegetnek. A 2. zászlóaljat küldik segítségükre. Winters elkezdi írni a jelentést október 5-től, mikor is a németek elfoglalták az Arnhem felé vezető út melletti védőgátat. Emlékeire támaszkodva próbálja meg rekonstruálni a történteket. Saját vezetése alatt egy szakasznyi emberrel ideiglenesen elfoglalták az állást, megöltek hét németet, de vissza kellett vonulniuk...

1.évad 6.rész 9.2/10 (2.958 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14.
    ifdb 
1944 csikorgó tele a belgiumi Bastogne melletti erdőkben éri a kimerült katonákat. A város erődjét szívósan védik a jól felszerelt németek. Az amerikaiak viszont téli felszerelés nélkül kénytelenek harcolni. A fagy, az éhség és a fáradtság kikezdi lassan a harci morált. A két frontvonal iszonyúan közel került egymáshoz, kialakult az állóháború a lövészárkok között. Eugene Roe doktor árokról-árokra rohangál, mindenhova hívják, néha feleslegesen is ugratják a katonák unalmukban, mint egy eltévedt civilt. Az orvos idegei nehezen bírják a nyomást. A Bastogne-i külvárosi segélyállomáson Roe doki megismerkedik Renée-vel, a szép francia nővérrel. Nem tudják evakuálni a sérülteket, Bastogne-t reménytelenül körülkerítették a németek. Nixon és Winters szerint egy előnye van az extrém időjárásnak: a hidegben megfagy még a félelem is. Toye és Wynn fagyási sérülésekkel küzd, de nem akarják elhagyni a frontvonalat. Hughes lába is elfagy, ő viszont készakarva levette bakancsát az orvos gyanúja szerint. A következő hajnal fénye szinte megigéz mindenkit, még kicsit önfeledten játszanak is a hóban, de a német tűzerő visszatántorítja a katonákat a fájdalmas valóságba. Az amerikai bombázók saját vonalaikat is eltalálják válaszként, annyira közel esnek a lövészárkok. A félénk Roe doktor szerelmet vall Renée nővérnek. Másnap eltalálják az elővigyázatlan Gordont a fehér overállal álcázott német portyázó egységek. Roe doki felhúzza vöröskeresztes karszalagját, kirohan fedezékéből és saját testével védelmezi Gordonét, amíg elnémulnak a géppuskák. Elvonszolja a segélyállomásig, amely addigra megtelt súlyos sérültekkel és halottakkal. A németek Karácsony szentestéjén üzenetet küldenek a szövetséges csapatoknak: adják meg magukat! McAucliffe tábornok szívélyes válasza: fenéket! Erre a németek keményen bombázni kezdik Bastogne-t. Tovább fájdítják az amerikaiak szívét jól hallható karácsonyi dalaikkal, közben éjjel is ágyútüzet zúdítanak rájuk. Roe doki órákra megreked egy lövészárokban.

1.évad 7.rész 9.3/10 (2.798 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14.
   ifdb 
  "Amikor elesünk, akkor is előre bukunk..." - tartotta a büszke jenki katonamondás. 1945. január 13.: a Bastogne ostroma után némi lélegzetvételhez jutott emberek talán még nem is hallották az általános szovjet ellenoffenzíva hírét a keleti frontról, mikor újabb bevetésre szólítják őket. Újoncokkal megerősítve a belga Foy városa bevételében kell részt venniük. Új parancsnokuk, Dike főhadnagy rögtön nehéz helyzetbe hozza katonáit, tétova magatartásáért súlyos árat kell fizetni. A német tűzviharban iszonyú az emberveszteség. Dike tehetségtelensége egyre jobban bosszantja katonáit, de magas kapcsolatai miatt elmozdíthatatlannak látszik. Végül Speirs vezetése alatt sikerül a bevonulás Foyba, s onnan szabad az út Noville és Rachamps felé. Egy hónap múltán először alszanak fedél alatt. Százharminc pokoli nap telt el Normandia óta.

1.évad 8.rész 8.8/10 (2.402 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14.
      ifdb 
Az elzászi Haguenau szürreális álomra emlékeztet inkább, nem városra. A Moder-folyó szeli ketté és a szétlőtt parti épületek romjai közt kell felépíteni az amerikai állásokat. A túlsó oldalon található a németek vonala. Webster, aki még Hollandiában sebesült meg, visszatér és szomorúan veszi tudomásul a sok régi cimbora hiányát. Mégis hihetetlenül örül mindenkinek, hiszen a Bastogne-i véres tapasztalat ártatlanságuk végét jelentette. Haguenauban erősítésként csatlakozik hozzájuk a frissen végzett West Point akadémiás Jones hadnagy, aki ég a bizonyítási vágytól. Az 1.-es szakasz emberei egykedvűen fogadják, hiszen ő már a tizenötödik hadnagyuk a D-nap óta. Jones zavarba jön a katonák előtt és derültséget kelt: eltéveszti szakaszát és a 2.-esnek jelent. Az Easy Company erősítése kilencven nap alatt kiképzett fiúkból áll, akikben alig ismerik fel néhány hónappal azelőtti, otthoni önmagukat az öreg katonák. Őrjáratokat kell szervezni a folyó túloldalára és lehetőleg foglyokat kell ejteni. Jones önként jelentkezik Wintersnél őrjáratra, aki inkább kicsit megváratja. Csónakkal kelnek át a folyón egy parti ház irányába. Jones elkápráztatja csapatát egy szögesdrót-akadály leleményes leküzdésével. Gránátokat dobnak a házba, Jackson megsérül. Két német foglyot tudnak ejteni, de visszafelé Mercier kénytelen lelőni az egyiket. Testét a folyóparton hagyják. Amerikai ágyútűz fedezete alatt biztonságban visszatérnek a bázisra. A súlyosan sebesült Jackson haláláért könyörög. Senki sem tudja igazán megvigasztalni. Döbbenten hallgatják fájdalmában és félelmében deliráló társukat. Webster és Cobb némán gubbasztanak, még hallják a folyóparton hagyott német halálhörgéseit. Gránátokat dobnak az éjszaka sötétjébe. A háború kegyetlen törvénye felhatalmazza őket legalább az ellenség szenvedésének megszüntetésére. Jonest előléptetik és áthelyezik, míg Winters őrnagyi rangot kap. Sink még egy őrjáratra ad parancsot, a harci helyzetben viszont ez egyenlő lenne az öngyilkossággal.

1.évad 9.rész 9.3/10 (2.931 felhasználó szerint) 10/10 2017.01.14. 
       ifdb 
Mourmelon, Franciaország, 1945 tele: az elit alakulat sebesült és fáradt öreg katonái némi pihenéshez jutnak parancsnokaik jóvoltából, akik újoncokkal helyettesítik őket. Sink kinevezi Winterst az alakulat parancsnokává és Nixont ajánlja mellé. Eisenhower tábornok szemlét tart a csapatoknál és az egész 101-es ejtőernyős divízió megkapja az úgynevezett Presidential Unit Citation kitüntetést, az első kollektív elismerést az amerikai hadtörténetben. Az alakulatot német okkupációs területre vezénylik. A sebtében elmenekült lakosság házaiban néhány órára otthoni körülmények várják őket. 1945. április 1-én az amerikaiak elérik az Elbát. Háromszázezer német katona adja meg magát az előrenyomulás során. A főerők Németország szívéhez közelednek. Az őrjárat a Landsberg-börtönben koncentrációs táborra bukkan. Az őrök elmenekültek, ezernyi éhező zsidó foglyot hátrahagyva. A katonák rádöbbennek a hírhedt táborok létezésére...

1.évad 10.rész 9.1/10 (2.508 felhasználó szerint) 9/10 2017.01.14. 
                ifdb 
 A háború a végéhez közeledik. Az elit alakulatot utolsó bevetésük legendás helyre szólítja. A Berchtesgaden festői csúcsaira épült Sasfészek Hitler megerősített főhadiszállásaként szolgált a háború során. Európa számos zsákmányolt műkincsét rejtették el a hegy gyomrában. A szövetségesek között kisebbfajta versengés alakul ki a Sasfészek bevételére: Sink elitcsapata előbb akar odaérni, mint a francia csapatok. Némi leleménnyel ez sikerül is, a helyi szállodát teszik meg főhadiszállásul. Hitler pezsgőkészletének egy részét is megdézsmálják a francia szakértők érkezése előtt. Amikor megérkezik a háború végének híre, az idilli ausztriai Zell am See-be vezénylik tovább az Easy századot. A hadtörténet egyik legdicsőbb alakulata történetének záróképei ezeknek a valódi embereknek a háború utáni életét villantják fel.